Totes les llengües del món

Updated: Dec 10, 2018


Si un congrés del PEN és sempre una celebració de la literatura, el congrés de PEN de l’Índia del passat setembre va ser una meravellosa celebració de totes les literatures. Sense excepció. Tots sabem que la globalització és una destructora voraç de llengües i que PEN vol ser un dic contra la uniformització cultural.


Per això voldria obrir aquest blog recordant la manifestació en defensa de les llengües del món a la qual van participar els delegats del congrés de Pune farà un parell de mesos. Més de cinc mil estudiants de les universitats de la ciutat hi van participar. Duien cartells amb els noms de les 6000 llengües del món, entre els quals destacaven les 780 llengües que es parlen a l’Índia. Cartells com aquest, que reivindica la llenga armènia als diferents països on és parlada: La manifestació es veia així:


Els manifestants, amb pancartes.

Més imatges de la manifestació.

Els estudiants van desfilar primer. Després vam desfilar els escriptors del món sencer reunits a Pune pel congrés. I entremig dels manifestants, una quinzena de grups de música de Maharastra anaven cantant poemes de la seva literatura –els més antics del segle XIV! 

Al final de la manifestació, ens vam aturar en un pont sobre el riu Mutha. El pont és el Maharishi Vitaal Ramji Shinde Bridge. En aquell punt vam aixecar els nostres cartells, que clamaven “Veritat, Llibertat, Diversitat” en moltes llengües. A la foto, jo hi estic sostenint la pancarta en llengua telugu. D’altres ho feien en punjabi, en xinès, en tàmil, en francès, en català... En aquest punt del pont, exactament, els assassins van acabar amb la vida de Dr. Narendra Dabholkar el 20 d’agost de 2013.


Dabholkar era metge, activista social i intel·lectual, i l’escàndol per la seva mort en mans dels intolerants va fer que finalment s’aprovés a Maharastra el ‘Decret contra la superstició i la màgia negra' pel qual havia lluitat incansablement. Aquí vam recordar el Dr. Dabholkar i el vam honorar. Al punt mateix on va posar-se en marxa el moviment de d'acadèmics, artistes, periodistes i escriptors Dakshinayan. El moviment que demana que els culpables dels assassinats d’acadèmics i periodistes –Dr. Dabholkar, Comrade Pansare, Dr. Kalburgi, la periodista i editora Gauri Lankesh– siguin jutjats i defensa la veritat enfront de la intolerància. Un moviment que era un dels principals organitzadors del 84è congrés internacional del PEN a l'Índia.This post is written in Catalan. Read this post in other languages:

- Spanish

- English

- French


#PEN #Congrés #llengues #Diversitat #Dakshinayan #Pune #Dabholkar #literatura

© 2023. Created with Wix.com by Laia Puig i Espar.  

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle